terug naar blog
Welke hond past bij jou?
08 08 22
"We hebben dit ras gekozen omdat ervan gezegd wordt dat het echte gezinshonden zijn."
En toch liep het heel moeizaam met haar als pup...
- Hypergedrag,
- over grenzen gaan,
- voorwerpen stuk bijten,
- kleren stukbijten,
- ...
En dat met zoveel volharding dat het een echt monstertje leek te zijn.
Hondenrassen en hun karaktereigenschappen
Als je hondenrassen gaat googelen, zal je al snel karaktereigenschappen vinden:
- kan goed met kinderen;
- is heel trouw;
- heeft nood aan een zachte, maar consequente aanpak;
- is wantrouwig t.o.v. vreemden;
- zal door het vuur gaan voor zijn gezin;
- ...
Hoe hard moet je je hierop vastpinnen? Natuurlijk zien we binnen rassen bepaalde eigenschappen in meer of mindere mate terugkomen en moet je je afvragen of die eigenschappen passen bij jouw gezin en in jullie manier van leven. Je mag echter niet vergeten dat al die rassen ook honden zijn én dat al die honden ook individuen zijn met een eigen persoonlijkheid. Weet dus dat, wanneer je voor een bepaald ras kiest, je ook nog steeds te maken zal krijgen met de individuele eigenschappen van de hond die je kiest.
Terug naar de wens om een gezinshond aan te schaffen, de zoektocht naar een ras dat in dat vakje past en dan de vaststelling dat dat niet zo lijkt te zijn. Laten we eens stilstaan bij 2 dingen: de verwachtingen van het gezin én de verwachtingen (noden) van de hond.
Wat verwacht jij concreet?
Wat is een gezinshond voor jou? Welke verwachtingen heb je? Waar heb je nood aan? Wat wil je dat jouw hond invult? Welk gedrag wil je dat je hond stelt of niet stelt? De antwoorden op deze vragen zullen uiteenlopend zijn, want iedereen heeft andere verwachtingen en andere noden. Het zou kunnen zijn dat je verwacht dat je hond blij is als jij thuiskomt van je werk, dat hij zich lekker tegen je aannestelt als je in de zetel gaat zitten, dat je lekker met hem kan ravotten en dat hij niet happerig wordt als je met hem gaat spelen. Kan je voor jezelf noteren wat jij belangrijk vindt en wat jij verwacht?
Welke "verwachtingen" heeft jouw hond?
Daarnaast is het belangrijk dat je je afvraagt hoe het komt dat een hond (of een bepaald ras) omschreven wordt als een gezinshond. Wat zegt dat over zijn noden? Wat zou er gebeuren als die noden niet voldoende ingevuld raken? Honden zijn sociale dieren (daar is ze weer 😊). Dat betekent dat ze nood hebben aan de nabijheid van mensen of andere dieren waarmee ze een band hebben opgebouwd. Dat is normaalgezien het gezin waar de hond deel van uitmaakt. Vanuit die behoefte aan nabijheid zien we gedrag dat past in het plaatje van gezinshond: graag in de nabijheid zijn van gezinsleden, het fijn vinden om samen op de zetel te liggen (al dan niet met fysiek contact), het fijn vinden om in de buurt van de kinderen te liggen, het leuk vinden om samen te spelen, enzovoort. Deze nood kan je niet sturen met behulp van een knopje dat je aan en uit kan zetten en als een hond alleen is, wordt die nood niet ingevuld. Is een hond vaak alleen of wordt een pup of adoptiehond alleen gelaten vóór hij daar klaar voor is, dan ontstaat er een (groot) tekort aan de invulling van die behoefte. Dit kan resulteren in gedrag dat je als zeer vervelend kan ervaren: overenthousiast gedrag, bijterig of happerig gedrag, zenuwachtig gedrag, soms zelf agressief gedrag. Niet het gedrag dat je verwacht van jouw "gezinshond". En TOCH is het een gezinshond.
Zorg jij ervoor dat de noden van jouw hond ingevuld geraken? Dan is de kans groot dat hij veel beter het gedrag kan stellen waar jij behoefte aan hebt.
Wat denken jullie hiervan?