terug naar blog
Hot, hotter, TOO HOT!! Hoe bescherm je je hond tegen oververhitting
19 07 22
De komende dagen wordt het zomers warm. Ik zie allerhande tips verschijnen op sociale media om te voorkomen dat onze huisdieren oververhitten. Ik wil daar nog een schepje bovenop doen. Waarom? Omdat ik weet (omdat ik ook maar een mens ben) dat we het moeilijk vinden om onze hond geen enkele activiteit aan te bieden. Hoe vaak ik al gehoord heb van mensen dat ze zich geen goed hondenbaasje vinden als er niet gewandeld wordt of dat ze het moeilijk vinden om hun hond daar maar te zien liggen uit angst dat hij zich zou vervelen, kan ik niet meer op twee handen tellen. Begrijpelijk! Ik wil je helpen om dit in het juiste perspectief te plaatsen.
Honden raken snel oververhit
De intentie om het goed te doen is uiteraard heel mooi en het belang dat je hecht aan het geven van een leuke dag aan je hond wil ik zeker niet als onbelangrijk afschilderen. Maar, het is wel belangrijk om die invulling af te stemmen op wat jouw hond echt nodig heeft. Bij ontzettend hoge temperaturen is het daarom goed om te weten dat honden NIET GOED MET HITTE OMKUNNEN. Ze hebben makkelijk last van oververhitting. Ze hebben niet dezelfde koelingsmethode hebben als mensen (wij zweten over heel ons lichaam om warmte kwijt te geraken). Dit heeft te maken met het feit dat zij geëvoleerd zijn om heel goed aëroob te functioneren. Er is dus geen nood aan een koelingsmethode om snel veel warmte kwijt te geraken. Niet enkel in een te hete auto zitten (wat uiteraard met dit weer een no go is, zelfs in de schaduw en zelfs met de vensters geopend), maar zeker ook activiteiten die wij aanbieden en in gang zetten zijn daarom boosdoeners.
Hot of too hot?
Wandelen in de vroege ochtend op schaduwplekken kan een oplossing zijn als het overdag te warm wordt, maar bij de huidige temperaturen kan het zelfs om 8u al te warm zijn voor sommige honden. En ook in de avond is het vaak nog te warm! Denk hierbij vooral aan honden met een dikke vacht, honden met overgewicht, kortsnuitige honden (denk aan Franse Bulldog, Engelse Bulldog, ...), honden die gewoon niet traag kunnen wandelen (denk aan honden die constant trekken aan de lijn), maar ook alle andere honden als je merkt dat ze al aan het hijgen zijn terwijl ze "niets" aan het doen zijn. De oplossing? NIET wandelen.
Tips voor een aangename wandeling:
- Kies voor ondergronden van gras i.p.v. verharding. Verharding wordt al snel te heet voor de zooltjes én straalt ook warmte af waardoor de temperatuur op verharding hoog is. Ook zand en kunstgras worden heel snel heet. Ga zelf maar eens met je blote voeten op zand staan als de zon erop schijnt of leg je hand gedurende 5 seconden op de grond zodat je echt te weten komt hoe heet de ondergrond voelt voor jou hond.
- Kies voor schaduwplekken en geef daarbij de voorkeur aan schaduw die door bomen wordt gecreëerd. Dat zijn de koelste plekken.
- Gebruik een grote paraplu om schaduw te creëren als je toch kortstondig een plek moet doorsteken waar geen schaduw is.
- Heb je geen tuin en wil je er even uit zijn? Breng dan eventueel een bezoekje aan vrienden met een tuin waar je de schaduw en "koelte" van bomen kan opzoeken.
- Is je hond wat trager, weet dan dat dat door de warmte komt. Wil hij liever nog even blijven staan, laat dat dan toe. Weigert hij om met je verder te gaan, geef hem dan nog even de tijd om wat af te koelen en vraag het dan nog eens opnieuw. Je hond is niet ongehoorzaam, maar geeft enkel aan dat hij het heel erg warm heeft. Zet je hond niet aan tot actie, maar neem lekker de tijd om stil te staan zodat je hond kan snuffelen en observeren in de schaduw.
- Wil je je hond een verrijkt moment geven zonder te wandelen met hem? Ga zelf even op wandel en verzamel takjes, bladeren, mos, enz. uit de omgeving. Leg het in je tuin of in een lage doos of op een deken binnenshuis en laat je hond naar zijn zin en op zijn tempo al snuffelend verkennen. Of, haal oude speeltjes uit de kast en "verstop" ze in de tuin of leg snoepjes op een aantal plaatsen in je tuin zodat je hond ze op zijn rondje tegenkomt.
- Laat je hond niet werken voor al zijn eten. Geef eerst wat makkelijk te vergaren voer zodat hij voldaan is en ga dan pas een lickimat, gevulde Kong, ijsje of snuffelspel aanbieden.
- Onthoud dat hijgen niet gelijktijdig kan met snuffelen en likken. Doe dit soort spelletjes dus niet als het nog te warm is of als je merkt dat je hond op voorhand al aan het hijgen is. Afkoelen door hijgen is belangrijker.
Niets doen
Slaapt je hond veel tijdens deze hete dagen? Dat is normaal. Ik ben ook niet vooruit te branden met die hitte. Als ik daar wel voor kies, is dat inderdaad mijn keuze en kan ik ook op elk moment ervoor kiezen om weer te stoppen. Honden die gevoelig zijn voor de adrenalinerush die vrijkomt bij snelle spelletjes zullen over hun grens gaan (niet omdat ze het leuk vinden, maar omdat ze niet kunnen stoppen). Het is jullie verantwoordelijkheid om het niet zo ver te laten komen.
Tips voor een aangename omgeving met keuzes voor je hond:
- Leg wat natte handdoeken op de grond in de schaduw.
- Zet een ventilator aan waar hij voor kan liggen als hij wil.
- Zorg dat hij kan kiezen waar hij ligt: gras, koele verharding, in huis of buiten,....
- Houd gordijnen, rolluiken, blinderingen toe zodat het koeler blijft in huis.
- Zet doorheen de dag de radio op. Je kan een periode kiezen voor een praatprogramma, klassieke muziek, popmuziek en eventueel zelfs regenwoud- of zeegeluiden (ontspannend voor iedereen...).
Waterspelletjes
Spelen in water is leuk, MAAR als je hond erdoor hoog in energie komt of snel gaat rennen, is het niet het juiste spel met deze hoge temperaturen. Zwemmen is bovendien voor de meeste honden een ANaërobe activiteit. Het kost hen veel moeite en hoewel water misschien koel is, oververhitten ze binnenin. Voorzie eventueel water waar je hond met de pootjes in kan staan en plat op zijn buikje in kan gaan liggen zonder helemaal onder water te zijn of te moeten zwemmen. Rustig pootje baden... HEERLIJK. Is je hond geen waterrat? Verplicht hem niet om in het water te gaan zelfs al lijkt het voor jou het allerleukste of de allerbeste oplossing om af te koelen. Ga er gerust zelf in, maar geef je hond de vrijheid om te kiezen wat hij doet.
Samen op uitstap
Neem je hond niet mee op uitstapjes naar marktjes, festivalletjes, kermissen, speeltuinen,... Met dit weer is dat geen plek voor een hond.
Houd het koel!! En geniet ervan om samen niets te doen!