Miet Lambrichts

0497 069 484
info@educanes.be

terug naar blog

Hot, hotter, TOO HOT!! Hoe bescherm je je hond tegen oververhitting

19 07 22

De komende dagen wordt het zomers warm. Ik zie allerhande tips verschijnen op sociale media om te voorkomen dat onze huisdieren oververhitten. Ik wil daar nog een schepje bovenop doen. Waarom? Omdat ik weet (omdat ik ook maar een mens ben) dat we het moeilijk vinden om onze hond geen enkele activiteit aan te bieden. Hoe vaak ik al gehoord heb van mensen dat ze zich geen goed hondenbaasje vinden als er niet gewandeld wordt of dat ze het moeilijk vinden om hun hond daar maar te zien liggen uit angst dat hij zich zou vervelen, kan ik niet meer op twee handen tellen. Begrijpelijk! Ik wil je helpen om dit in het juiste perspectief te plaatsen.

Honden raken snel oververhit

De intentie om het goed te doen is uiteraard heel mooi en het belang dat je hecht aan het geven van een leuke dag aan je hond wil ik zeker niet als onbelangrijk afschilderen. Maar, het is wel belangrijk om die invulling af te stemmen op wat jouw hond echt nodig heeft. Bij ontzettend hoge temperaturen is het daarom goed om te weten dat honden NIET GOED MET HITTE OMKUNNEN. Ze hebben makkelijk last van oververhitting. Ze hebben niet dezelfde koelingsmethode hebben als mensen (wij zweten over heel ons lichaam om warmte kwijt te geraken). Dit heeft te maken met het feit dat zij geëvoleerd zijn om heel goed aëroob te functioneren. Er is dus geen nood aan een koelingsmethode om snel veel warmte kwijt te geraken. Niet enkel in een te hete auto zitten (wat uiteraard met dit weer een no go is, zelfs in de schaduw en zelfs met de vensters geopend), maar zeker ook activiteiten die wij aanbieden en in gang zetten zijn daarom boosdoeners.

Hot of too hot?

Wandelen in de vroege ochtend op schaduwplekken kan een oplossing zijn als het overdag te warm wordt, maar bij de huidige temperaturen kan het zelfs om 8u al te warm zijn voor sommige honden. En ook in de avond is het vaak nog te warm! Denk hierbij vooral aan honden met een dikke vacht, honden met overgewicht, kortsnuitige honden (denk aan Franse Bulldog, Engelse Bulldog, ...), honden die gewoon niet traag kunnen wandelen (denk aan honden die constant trekken aan de lijn), maar ook alle andere honden als je merkt dat ze al aan het hijgen zijn terwijl ze "niets" aan het doen zijn. De oplossing? NIET wandelen.

Tips voor een aangename wandeling:

Niets doen

Slaapt je hond veel tijdens deze hete dagen? Dat is normaal. Ik ben ook niet vooruit te branden met die hitte. Als ik daar wel voor kies, is dat inderdaad mijn keuze en kan ik ook op elk moment ervoor kiezen om weer te stoppen. Honden die gevoelig zijn voor de adrenalinerush die vrijkomt bij snelle spelletjes zullen over hun grens gaan (niet omdat ze het leuk vinden, maar omdat ze niet kunnen stoppen). Het is jullie verantwoordelijkheid om het niet zo ver te laten komen.

Tips voor een aangename omgeving met keuzes voor je hond:

Waterspelletjes

Spelen in water is leuk, MAAR als je hond erdooHond zoekt verkoeling in waterr hoog in energie komt of snel gaat rennen, is het niet het juiste spel met deze hoge temperaturen. Zwemmen is bovendien voor de meeste honden een ANaërobe activiteit. Het kost hen veel moeite en hoewel water misschien koel is, oververhitten ze binnenin. Voorzie eventueel water waar je hond met de pootjes in kan staan en plat op zijn buikje in kan gaan liggen zonder helemaal onder water te zijn of te moeten zwemmen. Rustig pootje baden... HEERLIJK. Is je hond geen waterrat? Verplicht hem niet om in het water te gaan zelfs al lijkt het voor jou het allerleukste of de allerbeste oplossing om af te koelen. Ga er gerust zelf in, maar geef je hond de vrijheid om te kiezen wat hij doet.

Samen op uitstap

Neem je hond niet mee op uitstapjes naar marktjes, festivalletjes, kermissen, speeltuinen,... Met dit weer is dat geen plek voor een hond.

Houd het koel!! En geniet ervan om samen niets te doen!