Miet Lambrichts

0497 069 484
info@educanes.be

terug naar blog

Will to please

19 07 22

To please = behagen, believen,...

To appease = kalmeren, verzoenen, sussen, bevredigen,...

De "will to please" is een term die vaak gebruikt wordt (al dan niet in trainingscontext) voor honden die gemakkelijk doen wat hun baasje vraagt (of dicteert/commandeert)... . Bestaat dat eigenlijk wel in die betekenis? In de betekenis van "hij doet dat voor mij, om mij te pleasen, want ik ben zijn baasje." Dat voelt heel flatterend misschien? Het voelt misschien ook stoer omdat wij vanalles gedaan krijgen van onze hond en hij uitvoert wat wij willen? Allemaal heel menselijk, maar doet onze hond echt iets voor ons? Volgens mij zijn er 2 grote redenen waarom een hond iets doet dat wij vragen:

1. Hij vindt het heel erg leuk en brengt het hem dus ook iets op (leuke gevoelens zijn nu eenmaal fijn om te ervaren).

2. Hij wil vermijden dat er een conflict ontstaat.

Omdat het leuk is en dat mag

In het 1ste geval doet je hond wat je vraagt omdat dat leuk is. Dat gevoel ontstaat omdat:

Doet hij het dan VOOR jou en om jou te pleasen? Volgens mij doet hij het SAMEN met jou omdat je ervoor gezorgd hebt dat dat leuk is.

Conflictvermijding als strategie om te (over)leven in een sociale context

Hoe zit het in het 2de geval? Omdat honden sociale dieren zijn (= ze hebben nood aan de nabijheid van andere levende wezens waarmee ze een band hebben opgebouwd en met wie ze een gezin of "roedel" vormen), zijn ze ook conflictvermijdend. Het is namelijk veel handiger om samen te leven met een goede verstandhouding dan met dagelijkse conflicten. Geen conflicten hebben is dus belangrijk voor een hond. Bij sommige honden is dat zelfs belangrijker dan dat ze ervoor zorgen dat hun eigen basisbehoeften ingevuld raken. Dat zijn honden die makkelijker over hun grenzen laten gaan, die makkelijker iets ondergaan, die sneller onder de indruk zijn van een stemverheffing (al dan niet naar hen gericht), die  zullen uitvoeren wat je hen vraagt (als ze begrijpen wat je vraagt) ookal is dat op dat moment moeilijk, pijnlijk, beangstigend of gewoon niet leuk. Ze tonen dan vaak tegelijkertijd kalmerende signalen (appeasement) waarmee ze aangeven dat ze erg onder de indruk zijn, stress ervaren, geen slechte intentie hebben en het liefst zouden willen dat de situatie terug tot rust komt. Ook dat is geen will to please, maar conflictvermijdend gedrag. Een hele mooie eigenschap van honden, maar eentje waar je als baasje best wel oog voor mag hebben. Begrijpt hij wel wat je hem vraagt? Is het (op dat moment) te moeilijk wat je vraagt. Gisteren zag ik nog een hond die niet wilde gaan zitten voor hij de straat mocht oversteken. Kende hij het commando? Waarschijnlijk wel, maar het was gloeiend heet. Hij wilde het liefst zo snel mogelijk naar een schaduwplek. Wat is dan belangrijk: dat je hond gaat zitten of dat je begrip toont voor de weigering en zo snel mogelijk uit de zon gaat? Deze hond ging in de weerstand omdat hij weigerde te gaan zitten en werd daarvoor gecorrigeerd. Een andere hond zal mogelijk uitvoeren wat je vraagt en daarbij kalmerende signalen vertonen om aan te geven dat het heel moeilijk is wat je vraagt, maar hij geen conflict met je wil. 

Je hond begrijpen

Weigert je hond te doen wat je vraagt? Vraag jezelf dan af wat de reden is en toon begrip. De band met je hond zal hierdoor alleen maar sterker worden. En is dat nu niet net het gevoel waar wij naar op zoek zijn?