Miet Lambrichts

0497 069 484
info@educanes.be

terug naar blog

Het afleer-syndroom

14 06 22

"Ik adopteerde pas een hond (uit het buitenland) en die plast vaak in huis. Hoe moet ik hiermee omgaan en het afleren?"

Het is niet de eerste keer dat deze vraag aan me gesteld wordt. Merk je ook het woordje "afleren" op aan het einde van de zin? Bij alle vragen die ik krijg zie ik dat woordje vaak terug. Als hondengedragsdeskundige moet ik dan soms (het hangt ervan af wat voor dag ik heb 😅) al eens zuchten. Ik hoop dat jullie het me niet kwalijk nemen. Het is echt niet slecht bedoeld! Noem het beroepsmisvorming. Ik zit namelijk al in een hele andere denkwijze die gestuurd wordt door kennis over hondengedrag. Maar ik wil je die kennis ook graag geven!

Terug naar de vraag. Wees slim! Je hebt vast en zeker een goed stel hersenen. Stel jezelf de vraag hoe het komt dat je hond dit gedrag stelt.

Wat maakt dat hij plast? Die vraag is simpel te beantwoorden. Soms moet die blaas gewoon leeggemaakt worden. Daar kan niemand onderuit.

Hoe komt het dat hij dat binnen doet? Mogelijke redenen kunnen zijn (en ik zeg "mogelijke" omdat ik niet het hele verhaal ken, maar het zal je alvast een aanwijzing kunnen geven):

Loopt je hond kiplekker door het huis en is het puur een zindelijkheidsprobleem omdat hij nog nooit heeft geleerd dat je moet vragen om naar buiten te kunnen en dat je buiten moet gaan plassen? Dan start je een zindelijkheidstraining op. Net zoals bij een puppy ga je op geregelde tijdstippen met hem naar buiten en beloon je hem als hij buiten plast. Kies de juiste momenten. Wanneer is de kans het grootst dat hij moet plassen? Dat zijn de momenten waarop je het meest succes zal kunnen boeken.

Is je hond angstig? Dan zal je er eerst voor moeten zorgen dat hij zich veilig voelt. De ongelukjes neem je er voorlopig bij. Zorg dat hij een veilige plek heeft. Zorg dat hij makkelijk aan zijn eten kan. Forceer hem niet, maar geef hem de tijd die hij nodig heeft om op zijn tempo te gaan ontdekken dat zijn nieuwe leefomgeving en jij veilig zijn en dat jij hem alles zal geven waar hij nood aan heeft.

Is het je opgevallen dat het woord "afleren" op geen enkel moment aan bod is gekomen in de oplossingen die ik aanreik? Ik begrijp wel waarom het vaak gevraagd wordt? Het is een algemeen idee dat leeft. Gedrag dat niet goed is, moet je afleren. Ik wil je uitdagen om het anders te bekijken.

  1. Zoek naar de redenen waarom je hond het "foute" gedrag stelt. Schrijf eens alle mogelijke redenen die je kan bedenken op. Tip: ongehoorzaamheid en koppigheid mogen niet op je lijstje staan. Als ik bang ben om in een vliegtuig te stappen, zal ik ook koppig zijn en niet toegeven. Ook al haalt iedereen alles uit de kast om mij te overtuigen. De reden is dan angst om dood te gaan als het vliegtuig neerstort. Niet koppigheid.
  2. Maak ook eens een lijstje van wat je wél wil dat je hond doet i.p.v. te focussen op wat je niet meer wil dat je hond doet. Maak een plan om hem AAN te leren wat je van hem verwacht en geef hem tijd om dat op te pikken.

Hopelijk gaan jullie de uitdaging aan!! Kom je er zelf niet uit? Heb je twijfels? Dat kan. En dat maakt je zeker niet minder slim. Sommige problemen zijn ingewikkelder. Vaak staat een probleem niet op zichzelf, maar zijn er veel betrokken factoren die het veroorzaken, in stand houden of verergeren. Aarzel dan niet om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen (de button staat rechts onderaan de pagina 👇. Je kan het zelf boeken. Ik bel je op het vastgelegde tijdstip!

Succes! En lukt het niet, dan spreek ik je graag tijdens een kennismakingsgesprek! ❤❤❤