Miet Lambrichts

0497 069 484
info@educanes.be

terug naar blog

Een hond die moeilijk doet is een hond die het moeilijk heeft... ❤

20 01 22

Honden die moeilijk doen reageren op een situatie waarin zij (levensbedreigende) stress ervaren. Levensbedreigende stress 🤔? Dat is inderdaad wat hun brein aangeeft. Pups worden geboren met een brein dat alarm slaat als ze:

Naarmate een pup ouder wordt, komen hier ervaringen bij. Ervaringen kunnen positief, neutraal of negatief zijn. Bij negatieve ervaringen leren zij dat hen iets overkomt dat niet leuk is, dat pijn doet, dat beangstigend is, dat ze niet begrijpen (en dus beangstigend is),... Dingen/signalen die voorspellen dat ze opnieuw in zo'n situatie gaan terechtkomen, zullen het brein ook alarm doen slaan: "Let op, want dat is je al eens overkomen!" Het brein anticipeert dan op wat er mogelijk kan gebeuren omdat het heeft geleerd welk gevolg er aan deze signalen vast hangt.

Een leven zonder stress bestaat niet. Dat kunnen we allemaal beamen, denk ik. Acute stress hoort bij het dagelijkse leven. Een pup moet hiermee leren omgaan (een volwassen hond moet hier eventueel opnieuw mee leren omgaan), MAAR daar hebben ze hulp bij nodig. Stressregulatie, m.a.w. leren omgaan met acute stress, is een proces. Honden moeten hierin begeleid worden door iemand die stress herkent en op dat moment ervoor zorgt dat de situatie het mogelijk maakt dat de hond de juiste strategie KAN inzetten.

Wat gebeurt er als een pup te veel stress ervaart of niet de juiste strategieën kan leren gebruiken om met moeilijke situaties om te gaan? Ongewenst gedrag zal ontstaan en mogelijk escaleren. Het ongewenste gedrag is in vele gevallen een manier waarmee de pup probeert duidelijk te maken dat hij zich niet goed voelt. Als er op deze signalen niet op de juiste manier gereageerd wordt, zullen ze mogelijk verder evolueren tot problematisch gedrag.

Even terug naar de pup die in de leiband hangt en hapt in je arm. Wat probeert je pup te vertellen? De 2 meest voorkomende redenen zijn:

Leren welk gedrag natuurlijk is en hoort bij een hond, leren welke (basis)behoeften een hond heeft, leren hoe en wat honden communiceren is ONMISBAAR om je hond de kans te geven om zich goed in zijn vel te voelen en dus een leuke en stabiele gezinshond te zijn.

2022 wordt een jaar waarin ik hier nog meer op wil insteken. Waarom? Omdat kennis leidt tot meer begrip voor honden(gedrag). Beter begrijpen zal leiden tot een betere omgang met onze honden. Een betere omgang met onze honden zal leiden tot een beter welzijn van onze honden. En een beter welzijn zal leiden tot een leuke en stabiele gezinshond (= minder ongewenst gedrag en minder gedragsproblemen). Een leuke en stabiele gezinshond zal leiden tot ontspannen en goed in hun vel zittende baasjes. En dan is de cirkel rond.

Wil jij meer weten over het gedrag van jouw hond? Meld je dan zeker aan via het contactformulier en vertel me de reden. Ik vertel je graag meer over het gedrag van jouw hond.