Miet Lambrichts

0497 069 484
info@educanes.be

terug naar blog

Alsof zijn leven ervan afhangt...

07 01 22

"Hij is zo dominant dat we niet in de buurt van zijn speeltje of kauwbot mogen komen. Vroeger pakten we het af, maar nu durf ik niet meer. Hij zou echt bijten nu."

 

Wat als je hond gedreven wordt door de angst om iets waardevol te verliezen? En waarom is iets zó waardevol dat hij bang is om het te verliezen?

Hoe vaker je hond ervaart dat hij hetgeen hij waardevol vindt zal verliezen als jij in de buurt komt, hoe groter zijn focus en alertheid zal worden om het niet meer kwijt te geraken. Iets afpakken waarvan je hond aangeeft dat het voor hem heel belangrijk is, doe je dus beter niet. De kans is namelijk heel erg groot dat je het probleem op die manier verergert.

Hoe waardevol iets is kan van allerhande factoren afhangen:

Honden met bezitsagressie proberen met hun (agressieve) gedrag niet aan te tonen dat ze aan de top van jullie roedel staan. Ze proberen aan jou duidelijk te maken dat ze niet willen dat je korterbij komt omdat ze bang zijn om het voorwerp dat voor hen zo belangrijk is te verliezen. Om te vermijden dat het probleem escaleert, neem je afstand, pak je het voorwerp niet af en geef je geen correctie, maar vermijd je de confrontatie. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk om na te gaan wat aan de oorzaak ligt om het probleem op te lossen.

De meeste problemen van bezitsdrang/agressie ontwikkelen dus vanuit de angst om iets heel erg waardevol te verliezen. Het voorwerp dat bewaakt wordt, wordt gezien als iets ontzettend waardevol en de kans op het verlies ervan wekt angst op. 

Is de situatie bij jou thuis soms niet veilig omdat je hond bepaalde dingen “bewaakt” en daarbij mogelijk agressief gedrag inzet? Weet jij hoe je moet vermijden dat het fout loopt, maar loop je op de tippen van je tenen als er bezoek is of als er kinderen komen spelen? Eet je hond zo vaak (oneetbare) dingen op dat zijn gezondheid op het spel staat (en de dierenartskosten ook wel eens hoog kunnen oplopen)? Merk je dat je hond zich anders gedraagt tijdens of na het eten? Mag je niet in de buurt van zijn slaapplek komen?

Laat het niet aanslepen! Je kan zelf een gratis kennismakingsgesprek inplannen via de knop rechts onderaan de pagina. Grijp jouw kans om je verhaal te vertellen en te luisteren welke stappen we mogelijk samen kunnen zetten.