Miet Lambrichts

0497 069 484
info@educanes.be

terug naar blog

Tsjoeke tsjoeke tuut tuut

25 11 21

"Onze hond pakt elke avond een kussen, knelt het tussen zijn pootjes en gaat dan als een gek te keer. We verschrokken ons rot de eerste keer. Nu zeggen we "foei" en pakken het kussen af. Nee, rijgedrag vind ik echt vies."

Ik snap het. Het geeft ons een vreemd gevoel hé, die seksuele uitingen in het openbaar. En toch is een berisping en het afpakken van zijn kussen hier niet noodzakelijk de beste oplossing. Rijgedrag kent namelijk zijn plaats binnen het normale gedrag van honden.

Als ik er even van uitga dat de hond zich goed in zijn vel voelt, dan is rijgedrag een vorm van spel en het eigen lichaam ontdekken. Dat is leuk en kan je zelfs al zien bij pups. En ja, ook bij teefjes. Heel normaal! En tuurlijk kan het ook een uiting zijn van opwinding. Maar ook dat is niet abnormaal. Alleen een beetje vervelend voor ons.

Vind je het echt vervelend? Kijkt jouw bezoek een beetje raar en voel je het schaamrood al op je wangen verschijnen? Leid je hond dan af naar iets anders zodat hij zijn aandacht voor het kussen verliest. Simpel en je hoeft er geen conflict voor aan te gaan met je hond.

Er kan ook nog een andere motivatie aan de basis liggen van rijgedrag: frustratie. Frustratie kan verschillende oorzaken hebben.

Er zijn er vast en zeker nog andere, maar hiermee krijgen jullie alvast een idee. RijGEDRAG draagt dus een boodschap (zoals elk gedrag).

Word jij met rijgedrag geconfronteerd? Heb je het gevoel dat er iets anders achter zit dan spel? Bekijk dan eens in welke situatie het gebeurt. Kan je factoren ontdekken waar je hond het mogelijk moeilijk mee heeft? Als je de oorzaak eens kent, kan je daarmee aan de slag en zal het rijgedrag "vanzelf" verdwijnen.

Kom je er alleen niet uit? Boek gewoon een gratis telefonisch kennismakingsgesprek en dan gaan we samen gedurende een half uur dieper in op jouw specifieke situatie.