Miet Lambrichts

0497 069 484
info@educanes.be

terug naar blog

De kers op de taart

05 10 21

"Wordt het niet eens tijd dat we hem een paar commando's gaan aanleren zodat hij gaat doen wat wij van hem verwachten?"

Dat zou je kunnen doen. Ik begrijp ook waarom die vraag me regelmatig gesteld wordt. Je zal niet de eerste zijn die aangemaand wordt om je hond "op te voeden" (lees: commando's aanleren) zodat hij gehoorzaam is (lees: stopt met dat vervelende gedrag. Mijn ervaring leert me echter dat het aanleren van commando's in vele gevallen niet de juiste oplossing of meer een heel klein stukje van de oplossing is als je te maken hebt je hond die vervelend gedrag stelt (vb. opspringen) of een gedragsprobleem (vb. uitvallen aan de leiband) vertoont.

Het aanleren van een commando vraagt geduld, inzet en een goed trainingsschema. En laten we eerlijk zijn, iedereen heeft het druk, het kost ons best wat moeite om nog iets aan onze dagelijkse routine toe te voegen én niet iedereen vindt het echt leuk om zijn hond te trainen.

Daarnaast vraagt het ook tijdelijk management van de situaties waarin je hond het ongewenste gedrag inzet. Dit komt er eigenlijk op neer dat je je hond niet in situaties brengt waar hij "in de fout" gaat totdat hij geleerd heeft hoe het anders kan.

Maar wat nog belangrijker is: wanneer je je hond enkel een commando aanleert om ongewenst gedrag stop te zetten, heb je niets gedaan aan de oorzaak van dit gedrag. Dat is nu net het punt dat ervoor zorgt dat je het gedrag van je hond duurzaam verandert.

Ik noem mezelf geen hondentrainer. En dat doe ik heel bewust. Tuurlijk kan ik honden commando's aanleren, maar dat is niet waar het belangrijkste deel van mijn werk ligt. Het is een handigheid die ik kan inzetten als dat nodig is. De kers op de taart. Mijn eerste taak bestaat er altijd uit om ervoor te zorgen dat er een taart is. Zonder taart kan je namelijk moeilijk een kers op de taart hebben. De taart is de basis en die basis bestaat uit:

Begrijpen wie jouw hond is: wat vindt hij leuk, wat vindt hij niet leuk en wat heeft hij nodig.

Wil jij je hond nog beter leren kennen? Pas dan eens de volgende tip toe: geef hem keuzes. Door te observeren waar HIJ voor kiest zonder jouw tussenkomst (zonder commando of sturing van jou), ga je hem beter leren kennen. Hoe beter je hem kent, hoe beter je invulling kan geven aan zijn behoeften. "Ah, dat vindt jij leuk! Daar kan ik voor zorgen!" Zo bouw je een stevige basis.

Ervaar jij bepaald gedrag als vervelend of merk je dat je hond gedrag vertoont dat niet leuk is of misschien zelfs onveilig voor hemzelf, jullie en anderen? Boek jouw gratis telefoongesprek van 30 minuten. We bekijken samen wat er aan de hand is, ik geef je de eerste tips die je op weg zetten naar een duurzame oplossing en leg je uit wat er volgens mij verder nodig is om de situatie te veranderen.